Wat is Chi Neng® Qigong

Spreek uit: “Tsji Neng Tsji Koeng”

Qigong is lange tijd China’s best bewaarde geheim geweest met een geschiedenis die meer dan 5000 jaren terug gaat.

Zelfgenezend vermogen
Qi (spreek uit als Tsji en wordt ook wel geschreven als Chi) staat voor levensenergie en Gong staat voor werken. Neng is potentieel.
Werken met levensenergie aan je eigen potentieel dus.
Qigong is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde. Die gaat er vanuit dat elke fysieke, mentale, emotionele onbalans wordt veroorzaakt door een onbalans in onze energiehuishouding.
Het dagelijks beoefenen van Qigong bevordert het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Het houdt de energiestroom in het lichaam in beweging, voorkomt blokkades en zorgt ervoor dat je je energiek en vitaal voelt.

Meest effectieve Qigong vorm om de gezondheid te verbeteren
Er zijn heel veel verschillende vormen van Qigong. Afhankelijk van de behoeften van de beoefenaars zijn de verschillende stijlen ontstaan.
Zo zijn er methodes ter ondersteuning van de krijgskunst, methodes om een lang en gezond leven te leiden, methodes om te helen en te genezen of om verlichting te bereiken.

Chi Neng® Qigong (Zhineng Qigong) is door de Chinese overheid erkend als de meest effectieve vorm om je gezondheid te verbeteren.

Het is de westerse vorm van de Chinese bewegingsleer Zhineng Qigong, ontwikkeld door dr. Pang Ming (T’ai Chi en Qigong grootmeester en zowel arts in de Chinese Geneeskunde als in de Westerse Geneeskunde).
Het heeft zijn wortels in klassieke Qigong vormen, Martial arts en in eeuwenoude filosofische stromingen van Taoïsme, Boeddhisme en Confucianisme.
Al deze vormen hebben een ding met elkaar gemeen:
De aandacht gaat naar binnen. De focus ligt in het lichaam, ook als de bewegingen buiten het lichaam plaatsvinden.

De eenvoudige en sierlijke oefeningen stimuleren de doorstroom van energie (Qi) en maken je lichaam ontspannen en krachtig.
Bij Chi Neng® Qigong ligt de nadruk op oefeningen waarbij bewegingen worden gecombineerd met geconcentreerde aandacht.

In tegenstelling tot sommige andere methoden houdt Chi Neng® Qigong zich niet speciaal bezig met het leegmaken van de geest. De leegte(lees ook: ruimte) ontstaat door het loslaten van je afleidende gedachten en je (voor)oordelen.
Zelfs als je (evt. tijdelijk) niet zo mobiel bent, kun je nog specifieke  Chi Neng® Qigong oefeningen doen.

Bij het dagelijks beoefenen van deze bewegingskunst functioneert lichaam en geest beter.
Lees hier verderover het ontstaan en de relatie tussen Zhineng Qigong en Chi Neng® Qigong.

Comments are closed.

Meer informatie

Voor meer informatie over Chi Neng Qigong:
www.chineng.nl

Gezondheid

Tevens ben ik Natuur Geneeskundige,
zie voor informatie over mijn praktijk:
www.beweegzonderpijn.nl